Gunning zorgresidentie Kasteel Zuyderhoudt te Valkenburg aan de Geul

zondag 12 juni 2022
Zuyderhout vogelvlucht geulzicht 11 februari 2 2022 klein.jpeg

Woon-zorgcomplex opent in september 2024 haar deuren in voormalig kasteel

Valkenburg aan de Geul, 12 juni 2022 - Het huidige Kasteel Geulzicht in Valkenburg aan de Geul krijgt een nieuwe bestemming als woon-zorgcomplex voor ouderen met geheugenproblemen. In het voormalige hotel realiseert Gen Residenties in totaal 26 zorgappartementen onder de naam Residentie Kasteel Zuyderhoudt. Voor de zorg is er een exclusieve samenwerkingsovereenkomst met Nobama Care afgesloten.

Herbestemming kasteel Geulzicht
Het kasteel ligt in het Zuid-Limburgse dorpje Valkenburg aan de Geul, is omgeven door bossen, ligt aan de rand van natuurreservaat Ingendael, is slechts 3 km van het centrum van Valkenburg en 6 km van Maastricht. Samen met van Helmond architecten is er een plan gemaakt voor de restauratie en uitbreiding van het kasteel. Het bestaande deel wordt volledig gerestaureerd en intern aangepast aan de nieuwe functie als woon-zorgresidentie. Hierdoor behoudt het kasteel haar unieke uitstraling.

Eind mei 2022 is de omgevingsvergunning verleend door de gemeente Valkenburg aan de Geul. De verbouwing van het kasteel en de bouw van het nieuwbouwgedeelte start per 1 september. Achter het kasteel, in de heuvelrug van de Brakkenberg, wordt een abstract en rustig nieuwbouwgedeelte gecreëerd. Naar verwachting opent zorgresidentie Zuyderhoudt in september van 2024 haar deuren voor nieuwe bewoners.

Rijksmonument met historie
Het kasteel is een rijksmonument en dateert uit 1918. Architect Henri Reek uit Maastricht ontwierp het kasteel in Engels-Neogotische stijl in opdracht van de heer Zuyderhoudt. Zijn achternaam was de aanleiding voor de naam van deze nieuwe residentie. De oorspronkelijke benaming was Villa Zuyderhorst, inmiddels in de nabije omgeving bekend als Kasteel Geulzicht.1

De villa was afwisselend in gebruik als particuliere woning en hotel. In de Tweede Wereldoorlog diende het gebouw als Duitse centrale commandopost. Tegelijkertijd zaten er ook Joodse onderduikers. Na de bevrijding heropende de familie Weinberg het hotel. Later kocht journalist Jean Nelissen het kasteel en bleef hier tot 1982 wonen. Daarna werd het opnieuw een hotel, uitgebaat door de familie Van Kuik die de buitenkant van het monumentale pand langs de Geul begin 2003 liet restaureren.2 Een bijzondere locatie waar GEN residenties mogelijkheden zag voor het realiseren van een beschermde woon- en leefomgeving voor kwetsbare ouderen.

Beschermd wonen met zorg 
Voor de zorg is er een exclusieve samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Nobama Care. Zij biedt 24-uurszorg voor ouderen met geheugenstoornissen en levert thuiszorg op maat. In residentie Zuyderhoudt zal Nobama Care de zorg gaan leveren die bewoners nodig hebben of wensen. Noor Nezami, directeur van Nobama Care: “Bij ons mogen bewoners zichzelf blijven, met al hun wensen en gewoontes. Wij ondersteunen hen in het dagelijks leven. Niet alleen met zorg, maar met echte aandacht voor wat het leven de moeite waard maakt.”

Bewoners van de zorgappartementen genieten van een woning met 24-uurszorg, begeleiding, verpleging, (huishoudelijke) verzorging en welzijnsactiviteiten. Extra services worden georganiseerd daar waar nodig. Elke zorgstudio bevat een ruime woon-/slaapkamer met eigen badkamer en kan volledig naar eigen wens ingericht worden.

De zorgstudio’s zullen worden verhuurd in verschillende vormen en stijlen, zowel in het historische kasteel als in de nieuw aangebouwde vleugel. Alle studio’s bevatten een ruime woon-/slaapkamer, badkamer, waarvan enkele met keuken en een dakterras. De woningen zijn volledig ingericht op de oude dag en voorzien van alle gemakken voor één of twee personen. Zo kunnen oudere echtparen samen blijven wonen en genieten van hun oude dag, ook al is er voor slechts een van de twee behoefte aan zorg.

Doorontwikkeling
Inmiddels zijn er meerdere zorglocaties gerealiseerd door GEN Residenties in Sittard, Meerssen, Schinnen, Heerlen en Houthem. Maurice Hamers, ontwikkelaar van GEN Residenties: “Op dit moment wordt er naast Geulhem ook nog gebouwd aan twee nieuwe residenties in Geleen en Nieuwenhagen. Het zijn stuk voor stuk unieke, bijzondere gebouwen met een kleinschalige opzet. Er wordt tijdens de bouw tot aan de oplevering altijd rekening gehouden met factoren die van invloed kunnen zijn op mensen met geheugenstoornissen.”

Interesse?
Wilt u meer weten over wonen in een van de residenties of wilt u een bezichtiging aanvragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

1 Montumentenregister.cultureelerfgoed.nl, Monument 507247
2 Kasteelgeulzicht.nl